УНГАРИЈА И СЕ НАЛУТИ НА БУГАРИЈА: Ова е непријателски чин

/ 17.11.2023

Унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто ја нарече најавата на Бугарија дека ќе воведе данок за транспорт на руски гас преку нејзина територија како „непријателски чин“ .

Унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто ја нарече најавата на Бугарија дека ќе воведе данок за транспорт на руски гас преку нејзина територија како „непријателски чин“ што ја доведува во прашање европската солидарност и е против европските регулативи кои не дозволуваат воведување даноци и царини меѓу членките на ЕУ.

Сијарто на заедничката прес-конференција по разговорот со српската министерка за енергетика Дубравка Ѓедовиќ Хандановиќ оцени дека Бугарија донела одлуки кои ја загрозуваат безбедноста на снабдувањето со гас на Македонија, Србија и Унгарија, што е неприфатливо.

„Никој нема право да го доведува во прашање снабдувањето со енергија на една земја, а Бугарија воведе данок за транзит на руски гас без претходна најава, со што ја загрозува безбедноста на снабдувањето на Македонија, Србија и Унгарија“, рече шефот на унгарската дипломатија.

Тој рече дека Унгарија се обратила до Европската комисија и дека денеска со Србија е договорена натамошна координација на следните чекори и заеднички одговор.

„Се надеваме дека европските правила ќе бидат почитувани и во овој случај“, рече Сијарто, заблагодарувајќи ѝ се на Србија „за сојузничкиот пристап“ во однос на соработката за безбедно снабдување со енергија.

Ѓедовиќ Хандановиќ го истакнала пријателството и исклучително добрите односи со Унгарија, особено во услови на енергетска криза, кога „важно е да има партнери на кои може да се потпрете“.

Таа посочи дека резервите на гас што Србија ги чува во изнајмени магацини во Унгарија се поголеми од лани и со зголемени залихи на домашниот пазар сега достигнуваат околу 680 милиони кубни метри, што е значајно за економијата и граѓаните во пресрет на претстојната зимска сезона.

Унгарија смета на безбедни испораки на гас преку Балканскиот поток преку Србија, а тема на разговор беа и можностите за дополнителни капацитети за потребите на Унгарија, изјави Ѓедовиќ Хандановиќ.

Според неа, Србија официјално се обратила до Енергетската заедница во врска со данокот воведен од Бугарија и додаде дека „ова прашање е на масата на Европската комисија“.

Таа очекува гасната интерконекција Србија-Бугарија, преку која гасот ќе стигне до Србија, „да профункционира до крајот на ноември“.

На средбата се разговарало и за следење на реализацијата на проектот за изградба на нафтоводот Србија-Унгарија, кој ќе обезбеди дополнителна рута за испорака на сурова нафта на српскиот пазар.

„Очекуваме почеток на работите на изградбата на нафтоводот, кој е инвестиција вредна околу 150 милиони евра, во втората половина на 2025 година, а планираниот капацитет е 5,5 милиони тони нафта“, изјави српскиот министер за енергетика.

Пред два дена во Баку, Ѓедовиќ Хандановиќ потпиша договор за снабдување на Србија со гас од Азербејџан.


Од истата категорија