УТРЕ Е СВ. МАРИЈА МАГДАЛЕНА: Празник на мироносицата која беше мачена од зли духови од кои ја ослободи и оздраве Исус Христос

/ 03.08.2023

Празникот на блага Марија, Македонската православна црква утре го празнува во спомен на Марија Магдалена. Се слави на 22 јули според старојулијанскиот календар (4 август според граѓанскиот Грегоријански календар).

Утре се одбележува споменот на Марија Магдалена. Таа била родена во планинските предели на Сирија, околу градот Магдала, поради што била наречена Магдалена. Таа била грешница во младоста, но Исус ја спасил од нејзините гревови. Подоцна, таа стана негова ученичка, го следеше и ги слушаше неговите проповеди.

По Христовото воскресение, патува во Рим за да му го објасни Христовото воскресение на царот Тибериј со црвено јајце. Во таа прилика таа го обвини Понтиј Пилат пред царот, кој не сакаше да го заштити Исуса, туку го осуди на смрт како невин човек. Подоцна, Пилат бил лишен од своето високо достоинство и протеран во Западна Европа, каде што умрел. Од Рим Марија Магдалена отиде во Ефес, кај апостол Јован Богослов и таму по извесно време умре.

Според евангелијата, по Воскресението, Господ ѝ се јавил двапати. Својот живот го завршила мирно во Ефес, а нејзините свети мошти подоцна биле пренесени во Цариград.

Инаку, Марија Магдалена во Житијата на светите се споменува како „мирноносец на еднаквите апостоли“. Таа заедно со Пресвета Богородица тагуваше под распнатиот Христос на Голгота и трипати го посети неговиот гроб.

Народно верување

Според народното верување, таа била сестра на свети Илија, поради што утре се можни временски непогоди, грмежи и град, па луѓето велат дека „брат и сестра разговараат“.

Таа е многу почитувана, особено кај жените. Спаѓа во неподвижните празници и иако нема „црвена буква“ во црковниот календар, на тој ден, исто како и на огнена Богородица и на светиот петок, ништо не се прави ниту во куќата, ниту на полето.

Се верува дека Марија Магдалена е заштитничка на жените и постои обичај жените да запалат свеќа, да се молат и да замисат желба на нејзиниот празник. Народот верува дека, ако на нејзиниот празник, жените одат во црква, ѝ се помолат и запалат свеќа, може да побараат исполнување на желбата и светителот сигурно нема да ги одбие.


Од истата категорија