Дел од сослушувањето во американскиот претсавнички дом. Сенетаорот Џон Кенеди е републиканец. Разговара со Кели Робинсон која е застапник и лидер во борбата за човекови права. Како Претседател на Кампањата за човекови права (HRC), таа е првата црна жена на оваа позиција. HRC е најголемата организација за граѓански права во Соединетите Држави, посветена на постигнување еднаквост и ослободување за ЛГБТК+ поединците.Со повеќе од 15 години искуство, Робинсон беше на чело на бројни успешни кампањи за ЛГБТК+, расна и родова еднаквост.

Сенаторот Кенеди: Г-ѓа Робинсон, сакам да се надоврзам со обидот да го разберам вашиот одговор на едно од прашањата на сенаторот Круз. Ако ова е навистина прашање, а не предлог, дали јас го разбирам вашиот став дека има два пола, но може да има повеќе од два родови?

Г-ѓа Робинсон: Не би рекла ни два. Ја имаме и д-р Лопез овде, но има и дефиниција за интерсекс. Мислам дека често во овие разговори ги мешаме полот и родот, и тука сакам да потврдам дека транс жените се жени. Тоа е нивниот род.

Сенаторот Кенеди: Добро, но се обидувам да разберам. Дали правите разлика помеѓу пол и род?

Г-ѓа Робинсон: Да, господине.

Сенаторот Кенеди: Објасни го тоа. Дали мислите дека има повеќе од два пола?

Г-ѓа Робинсон: Верувам дека има и дефиниција за интерсексот што сакам да ја признаам, но полот се доделува при раѓање.

Сенаторот Кенеди: Само се обидувам да разберам. Јас сум целосно збунет. Ти си роден – зборувам за биологија – машко, женско и што друго?

Г-ѓа Робинсон: Верувам дека и интерсексот е признат, но сепак, јас не сум доктор. Она што можам да го кажам е дека има разлика помеѓу полот и родот, и мислам дека во овие разговори ги мешаме двете.

Сенаторот Кенеди: Па, сакам да почнам со пол. Има машко, има и женско. Кога ќе се роди бебе, пред бебето да има време дури и да има чувство за себе, има машко, женско и интерсекс. Има ли трет пол?

Г-ѓа Робинсон: Верувам дека тоа е вистина, но би го оставила тоа на д-р Лопез бидејќи не сум доктор.

Сенаторот Кенеди: А колку родови има?

Г-ѓа Робинсон: Мислам дека родот е експанзивен и дефинициите постојано растат. Мислам дека родот не е бинарен.

Сенаторот Кенеди: Дали има повеќе од пет пола? Само се обидувам да разберам.

Г-ѓа Робинсон: Мислам дека имаше време кога жените кои носеа панталони не се чувствуваа дека тоа е соодветно за нивниот род, а сепак јас носам панталони денес. Мислам дека постојат начини на кои го изразуваме нашиот род кои се експанзивни.

Сенаторот Кенеди: Но, моето прашање е дали има повеќе од пет пола?

Г-ѓа Робинсон: Не би се подложила на именувањето колку родови има, но можам да кажам дека родот е одраз…

Сенаторот Кенеди: Бесконечен број на родови?

Г-ѓа Робинсон: Мислам дека во зависност од вашата култура, постојат многу различни родови. Тоа е термин кој се развива. Ако ги погледнете младите денес, тие не се потпираат на бинарноста на само жената и мажот. Мислам дека е важно да не се донесува закон за ова, туку да се создаде простор за нив да го истражуваат својот идентитет.

Сенаторот Кенеди: Да се ​​вратиме на атлетиката. Мислам дека разбирам што зборуваш. Постојат три пола: машки, женски и интерсексуален.

Г-ѓа Робинсон: Верувам дека тоа е вистина, но повторно, јас не сум доктор.

Сенаторот Кенеди: И има бесконечен број на родови бидејќи родот е ментална состојба.

Г-ѓа Робинсон: Родот е за изразување, и мислам дека постојат различни начини да го изразите вашиот род.

Сенаторот Кенеди: Значи има бесконечен број. Добро, да се вратиме на биологијата. Машко, женско, момче, девојче. Биолошки, дали мажите имаат предност во однос на жените во спортот?

Г-ѓа Робинсон: Повторно, јас не сум доктор и не можам да зборувам со тоа дефинитивно.

Сенаторот Кенеди: Какво е вашето искуство во реалниот свет?

Г-ѓа Робинсон: Зависи. Некои луѓе родени како машки се побавни од некои жени, а некои мажи се повисоки од некои жени, а некои се пониски.

Сенаторот Кенеди: Не верувате дека биолошки маж има физичка предност во спортот во однос на биолошката жена?

Г-ѓа Робинсон: Тоа не е дефинитивна изјава.

Сенаторот Кенеди: Дај ми пример. Колку жени во НБА гледате?

Г-ѓа Робинсон: Па, имаше вести за мажите кои мислат дека можат да ја победат Серена Вилијамс во тенис, а тоа едноставно не е така. Таа е посилна.

Соговорничка: И Серена и Венус загубија од 203. рангиран машки тенисер. Моето искуство – мојот сопруг пливаше на Универзитетот во Кентаки, и во однос на признанијата и националниот пласман, јас бев многу подобар пливач од него, но тој можеше да ме победи кога сака.

Сенаторот Кенеди: Г-ѓа Робинсон, се обидувам да разберам од каде доаѓате, само мислам дека губите многу кредибилитет кога не признавате дека биолошкиот маж има физички предности во однос на биолошката жена. Тоа е докажан факт и го повредивте вашиот кредибилитет. Разбирам дека сакате светот да биде подобро место. И јас го сакам тоа, и мислам дека луѓето не треба да бидат дискриминирани поради непроменлива карактеристика. Секој треба да биде слободен да биде свој, а тоа што го правите во вашата спална соба со возрасно лице кое се согласува не е ничија туѓа работа. Но, ако решам дека сакам да му кажам на нечие дете за тоа, и другите луѓе имаат право. Мислам дека и родителите имаат право. И биолошките жени имаат право да се натпреваруваат праведно во спортот. Го повредувате вашиот кредибилитет кога одбивате да признаете дека биолошките мажи имаат предност над биолошките жени.

Г-ѓа Робинсон: Она што се обидувам да го кажам е дека не постои дефинитивна предност во сите случаи. Не знам дали верувате дека вие можете да ја победите Серена Вилијамс во тенис, но мислам дека тоа не е така. Не сите мажи се физички супериорни од сите жени. Зборуваме за транс жени кои се жени и заслужуваат да играат во род кој одговара на нивниот идентитет и ги добиваат придобивките за кои зборува Мис Гејнс. Како цисродова црнка, дефинитивно можам да кажам дека мојата женственост не е загрозена од трансродова личност која ја искажува нејзината.