Никол Малиотакис е претсавничка во американскиот Конгрес од Њујорк. Таа е републиканка. Во овој исечок ја гледаме како го испрашува д-р Фаучи з атоа кој колку пари зел од фармацевтските компании кои поделиле 710 милиони долари на научници кои ја поддржувале теоријата за потекло на вирсот од лилјаци за време на КОВИД кризата:

Г-ѓа Малиотакис од Њујорк има пет минути за прашања.

МАЛИОТАКИС: Ви благодарам, господине претседателе. Мислам дека многумина од нас во Комисијата се навистина вознемирени од откритијата од оваа комисија дека има службеници во НАционалниот институт за здравство – НИХ кои ги избришале владините записи. Тие избришаа лични или користеа лични информации, лична е-пошта за да комуницираат и да ги заобиколат законите за слобода на информации. Па имав само неколку прашања за тоа. Д-р Фаучи, дали избришавте е-пошта или записи поврзани со лабораторијата во Вухан или потеклото на вирусот?

Д-Р ФАУЧИ: Не, не.

МАЛИОТАКИС: Добро. Д-р Моренс рече во е-пошта во мај 2021 година, тој посочи дека ги поврзува луѓето со вас во „таен канал“. Дали знаете на што мислеше?

Д-Р ФАУЧИ: Немам поим за што зборува. Нема таен канал во NIAID (Национален инстит за алергиски и инфективни болести).

МАЛИОТАКИС: Добро. Тој, исто така, во друга е-пошта рече дека не се грижи за Законот за слобода на информации. „Можам да му испратам работи на Тони на неговата приватна е-пошта“. Дали комунициравте со некој што се однесува на нешто во врска со НИХ или со д-р Моренс на приватна е-пошта?

Д-Р ФАУЧИ: Не правам владина работа на мојата приватна е-пошта.

МАЛИОТАКИС: Добро. Значи, дали сте комуницирале со д-р Моренс преку приватна е-пошта, дури и ако тоа не е нужно вашата дефиниција за владините работи?

Д-Р ФАУЧИ: Можеби тоа е затоа што, како што споменав во мојата воведна изјава, една од неговите функции е да пишува поглавја, медицински научни поглавја со мене. Значи, може да се замисли дека сум комуницирал со него на мојата приватна е-пошта кога пишувавме поглавје, а тоа не беше официјално.

МАЛИОТАКИС: Што е со Питер Дашчак?

Д-Р ФАУЧИ: Не.

МАЛИОТАКИС: Добро. Сакам само да појаснам за евиденција, затоа што денес посведочивте дека не сте ја потиснале теоријата за истекување на лабораториите, но во минатото сте рекле: „Тоа е искривување на реалноста“. Рековте: „Ги слушнав овие теории на заговор и како и сите теории на заговор, тие се само теории на заговор“. Така му кажавте на американскиот народ. Значи, би сакале ли да разјасните која наука ја следевте тогаш наспроти сега?

Д-Р ФАУЧИ: Да, јас всушност, исто така, бев многу, многу јасен и кажав неколку пати дека не мислам дека концептот за истекување на лабораторија е инхерентно теорија на заговор. Она што е заговор е видот на искривување на таа конкретна тема.

МАЛИОТАКИС: Го ценам тоа, д-р Фаучи. Колку сте заработиле од авторски права од фармацевтските компании од почетокот на пандемијата во 2021 година?

 Д-Р ФАУЧИ: Нула.

МАЛИОТАКИС: Се вели дека научниците од НИХ заработиле 710 милиони авторски права од производителите на лекови. Сакате да кажете дека не стеи добиле ништо од 710 милиони долари?

Д-Р ФАУЧИ: За КОВИД? Добив, мислам, 122 долари за моноклонално антитело што го направив пред 27 години.

МАЛИОТАКИС: Добро. Значи, воопшто, колку сте добиле, неповрзано со КОВИД, само воопшто, колку сте добиле авторски права помеѓу 2021 и 2023 година?

Д-Р ФАУЧИ: Мислам дека немам ништо добиено.

МАЛИОТАКИС: Добро, значи некој ги добил 710 милиони долари?

Д-Р ФАУЧИ: Некој го сторил тоа, но не јас.

МАЛИОТАКИС: Не добивте хонорар?

Д-Р ФАУЧИ: Немам авторски права поврзани со КОВИД. Сакам да бидам на евиденција и сакам да се уверам дека ова е јасно дека развив моноклонално антитело пред околу 25 години што се користи како дијагностика што нема никаква врска со КОВИД, а добивам во просек околу 120 долари на една година.

МАЛИОТАКИС: Во ред, но суштината овде е дека научниците од НИХ навистина добија 710 милиони долари како хонорар, и претпоставувам дека моето прашање е, зарем не мислите дека ако овие експерименти се направени со помош на американски даночни долари, дека некој од тие авторски права, овие скоро милијарди долари треба да се вратат кај американскиот даночен обврзник, а не во џебовите на научниците? Дали мислите дека тоа е закон што треба да размислиме за промена?

Д-Р ФАУЧИ: Ако сакате да ги промените законите за патенти и актот Бај-Дол, тогаш продолжете. Но, тоа не е за мене да го кажам.

МАЛИОТАКИС: Ве прашувам за мислење.

Д-Р ФАУЧИ: Во ред.

МАЛИОТАКИС: Па, во секој случај, продолжуваме понатаму, само сакам да кажам дека знаеме дека со милијарди долари ги финансирале овие експерименти со животни, и овде дома и во странство. Многу сум вознемирен од суровото, ужасно истражување на животни што е направено на копно на САД и во странски лаборатории. Даночните обврзници ја плаќаат сметката за милијарди долари. Овие кученца на кои им се сече грлото, им се инјектираат крлежи, ги убиваат по само неколку месеци, прасиња, зајаци, нели. ФДА вели дека повеќе не треба да тестираме човечки лекови на животни, дека има и други начини да го постигнеме тоа. Можете ли да го коментирате тоа, ако е време Соединетите Американски Држави да се движат од овие сурови животни и ужасни, скапи тестови?

Д-Р ФАУЧИ: Би бил среќен да коментирам, но јас сум збунет што има врска тоа со потеклото на КОВИД.

МАЛИОТАКИС: Па, имам прашање за тоа пред оваа комисија, и тоа е општо поврзано со количината на губење даночни долари што ги користи НИХ.

Д-Р ФАУЧИ: Па, експериментите со животни кои се спроведуваат и финансирани од НИХ поминуваат низ строги прописи за правилна употреба на животните во истражувањето.

МАЛИОТАКИС: Експериментите не се многу хумани, и ќе кажам како поранешен директор, вие се потпишавте на овие експерименти. Моето време истече.

Д-Р ФАУЧИ: Ги потпишав затоа што беа одобрени од рецензија.