Сенатор д-р Ранд ПОЛ

Денеска сме тука да испитаме едно од најкритичните и најдискутираните прашања на нашето време: дали КОВИД-19 потекнува од лабораторија? За да одговориме на ова прашање, да ги разгледаме раните денови на пандемијата и да испитаме што некои од најблиските кругови на д-р Ентони Фаучи рекоа приватно за потеклото на вирусот – дискусии што беа откриени само преку судски спор. Кристијан Андерсон напишал: „Верзијата за бегство од лабораторија за ова е многу веројатно дека се случила бидејќи тие веќе правеле ваков тип на работа, а молекуларните податоци се целосно конзистентни со тоа сценарио“.

Иан Липкин го нагласи „кошмарот на посредни докази за проценка во врска со можноста за ненамерно ослободување со оглед на обемот на истражување на коронавирус со лилјаци што се спроведува во Вухан“.

Боб Гери рече: „Навистина не можам да замислам веродостојно природно сценарио каде што ќе добиете од вирусот на лилјаците или еден многу сличен на него, КОВИД-19, каде што ќе внесете точно четири амино киселини, 12 нуклеотиди и сите треба да се додадат во точно одредено време за да се добие овој вирус. Тоа не е природно. Во исто време, за да ја добијам оваа функција, едноставно не можам да сфатам како тоа се постигнува во природата.

Според Гери, „не е чудно да се сугерира дека ова можело да се случи со оглед на истражувањата за вештачки вируси во Вухан“.

Сите овие приватни изјави кои ќе ги откриете денес во голема мера се разликуваат од нивните јавни изјави. Дури и Ралф Бариќ, светски познат истражувач на функција и соработник со д-р Ши од Вухан, призна:

„Значи, тие, Институтот за вирологија во Вухан, имаат многу голема колекција на вируси. Наредбите на федералниот суд откриваат дека дури и самиот д-р Фаучи приватно ја признал загриженоста за вешгтачките вируси во Вухан и мутациите на вирусот што укажуваат на тоа дека тој можеби бил дизајниран само неколку дена пред да го нарача трудот за проксималното потекло.

И покрај овие приватни сомнежи, јавно, овие таканаречени експерти и нивните сојузници ја отфрлаа теоријата за истекување од лабораторија како заговор. За неколку дена, Андерсон, Липкин и Гери ги ставаа последните впечатоци на она што ќе остане запаметено како еден од највпечатливите пресврти во модерната историја.

Во нивниот труд за проксималното потекло, овие научници заклучија: „Не веруваме дека било кој тип на лабораториски засновано сценарио е веродостојно“. Приватно тие зборуваа едно; јавно кажуваа друго. Медиумските експерти го папагализираа наративот, додека платформите на социјалните медиуми ја цензурираа дискусијата за истекувањето на лабораторијата, означувајќи го како дезинформација и задушувајќи го отворениот дискурс за потеклото на вирусот. Прикривањето ги надмина јавните изјави. Федералните агенции и клучните функционери криеја и продолжија да кријат клучни информации и од Конгресот и од јавноста.

На пример, д-р Дејвид Моренс од Националниот институт за здравство ја избришал е-пошта што можеше да содржи вредни сознанија за раните дискусии. Кога ги избришал искоментирал: „Мислам дека сега сме безбедни“. Избришал е-пошта и рекол: „Ги избришав мејловите на Питер Дашчак во EcoHealth. Мислам дека сега сме безбедни“.

ОДНИ не успеа да се усогласи со закон кој беше донесен едногласно. Еден од сенаторите на оваа комисија го доби. Сето ова требаше да го декласифицираме и да го откриеме, а Управата одби. HHS и NIH немаат изготвено документи поврзани со создавањето вешгтачки вируси што претседателот и јас го побаравме пред речиси една година. Јас барав две или три години како индивидуален член со некои други републикански членови и не ги добив овие записи. Сега прашав со претседателот на демократите повеќе од една година, а тие сè уште се спротивставуваат. Па, ајде да ја слушнеме дебатата. Дали тие дебатираа во НИХ дали станува збор за вештачки вирус од Вухан? Ако има дебата, да ги слушнеме научните аргументи на двете страни. Тие информации нема да ни ги дадат. Ова беше намерен, продолжен напор да се измами комисијата за одредена добивка од функционални истражувачки експерименти што агенциите ги задржуваа. Она што го откривме додека го поминавме ова е дека на секој чекор има отпор. Значи, денешното рочиште треба да се обиде да открие дали можеме или не да дојдеме до вистината. Дали знаеме со сигурност дека доаѓа од лабораторија? Не, но има преовладување на докази кои укажуваат дека можеби потекнуваат од лабораторијата. Дали знаеме дека вирусите потекнуваат од животни во минатото? Да, тие потекнуваат од животни во минатото, но овој пат нема резервоар за животни, нема ракувачи со животни со антибиотици. Има многу причини зошто постојат индикации дека ова би можело да дојде од лабораторијата. Ова е она што го имаме денес. Ова е дискусија која долго претстои. Поминаа повеќе од три години кога го баравме ова. Ќе имаме научници од двете страни на ова прашање и се надевам дека ќе имаме бурна дебата. Ви благодарам.