Валстите објавија тревога и поради опаснст од цунами. но по кратко тревогата била повлечена.

Се уште нема податоци ниту за материјалната штета, ниту за евентуални жртви.

Епицентарот бил во префектурата Тиба, соседна на Токио, на длабочина од 50 км.

Земјотресот бил со магнитуда од 6 степени.