Изгледа дека ова е делот од револуцијата кога почнуваат да ги фрлаат своите политички противници во затвор. Пред само една недела зборуваа за единство. Она што не го знаевме тогаш е дека мислеа дека сите со моќ треба да се обединат против остатокот од земјата. Единство значеше олигархија.

Даг Меки го научи тоа на тежок начин утрово. Меки е 31-годишен конзервативен новинар од Флорида. Во 7:00 часот, агенти на ФБИ се појавија во неговата куќа. Го ставија во лисици и го одведоа во ќелија. Сега се соочува со 10 години затвор. Неговото злосторство? Се подбивал со моќни демократи на социјалните мрежи. Според федералната кривична жалба, Меки направил “координирана употреба на социјалните мрежи за ширење дезинформации релевантни за претстојните претседателски избори во 2016 година.” Оваа дезинформација, објасни администрацијата на Бајден, “често земала форма на мемиња”. Да, мемиња. Онлајн подбив е сега нелегален кога е насочен кон погрешните луѓе.

Даг Меки ги повреди нивните чувства, па го ставија во затвор. Според Одделот за правда на Џо Бајден, Даг Меки го прекршил 18 U.S. Кодекс Секција 241. Тој го направил тоа со измама на луѓето, за да не гласаат на претседателските избори. Интересно е дека обвинителите не покажаа никакви докази дека Даг Меки всушност измамил некого да не гласа. Ниту една личност. Но тоа не е важно, извика CNN. Даг Меки е лоша личност со лоши ставови. И патем, немаме поим какви се ставовите на Даг Меки. Не ни е грижа. Она што CNN ни го кажува е дека тие ставови се криминал. Тој е криминалец. Заклучете го. Дајте му подолга казна од онаа што ја даваме на силувачи, што се обидуваат да направат. Од вечерва, тоа е официјалната позиција на Линч Моб каналот.

Но, почекајте малку. Како правно прашање, некогаш сте ја прочитале 18 U.S. Кодекс Секција 241? Веројатно не, но треба да ја погледнете. Кога ќе ја прочитате, ќе научите дека Одделот за правда на Џо Бајден лаже на многу очигледен начин, и тоа треба да ве направи многу вознемирени. Излегува дека федералниот закон не забранува мемиња, или пак дезинформации, што и да е тоа. Законот што го цитираат обвинителите на Бајден наместо тоа забранува “заговор за повреда, угнетување, заканување или заплашување на некого од користење на правото на глас.” Според законот, тоа би вклучувало киднапирање на гласачи, упаѓање во нивните домови, сексуално злоупотребување. Даг Меки не направил ништо од тоа. Ниту близу до нешто од тоа. Даг Меки правел мемиња. Затоа, тој е домашен терорист. Говорот е насилство. Несогласувањето е кривично дело.

Што значи случајот како овој за Првиот амандман? Па, тоа значи дека е ефективно суспендиран. Сега можете да бидете уапсени за кажување на погрешни работи, и утрово во 7:00 часот, еден новинар всушност беше уапсен за тоа. Речиси никој вечерва не го брани. Тој имал лоши мисли. Тој го заслужува тоа. Тие мислат дека е во ред. И тоа не треба да ве изненади, бидејќи очигледно живееме под некоја форма на воена состојба во моментот. Како го знаеме тоа? Еве еден показател: има речиси 10.000 федерални војници во нашиот главен град вечерва. Зошто се таму? Колку долго ќе останат? Никој не е многу конкретен за ништо од тоа, па сте оставени да извлекувате свои заклучоци, што луѓето природно го прават. И патем, тоа не ги прави луѓето поумерени. Ако навистина сте загрижени за екстремизмот, веројатно не би ставиле 10.000 федерални војници во вашиот главен град, правејќи ги сите повеќе радикални и луди. Но, не им е грижа за тоа. Целта на оваа високо милитаризирана вежба е да ве потсети на тоа што некогаш славно рече претседателот Мао: “Политичката моќ произлегува од цевката на пушката.” За жал, тоа е вистина во секоја земја во секое време.

Сенаторот од Конектикат Крис Марфи не е гениј, но го разбира тоа. Како што објасни денес, се додека постојат неговите политички противници, тие војници ќе останат. “Заканата за земјата не е завршена,” рече тој. “Сè уште имаме 5.000 членови на Националната гарда околу комплексот на Капитолот. Зошто? Бидејќи сè уште постојат закани, сегашни закани за безбедноста на Капитолот. И така, се додека Доналд Трамп е овластен од сенатските републиканци, сè уште постои можност тој да поттикне уште еден обид на Капитолот. Заканата е сè уште многу реална за американската демократија.”

Така што се додека има луѓе во оваа земја кои продолжуваат да не се согласуваат со Крис Марфи, ќе треба да имаме илјадници тешко вооружени војници на сцената. Зошто конкретно? Бидејќи, и сега цитираме, “заканата е сè уште многу реална за американската демократија.” Но, чекај, демократијата бара војници? Мислевме дека е доброволна. Ако почнувате да мислите дека можеби некој некогаш тајно го сменил значењето на терминот демократија, менувајќи го 180 степени од она што беше лани, можеби имате поента.

Она што го гледаме сега не е демократија во класичниот атински смисол, каде што секој може да гласа и гласот на секој има еднакво значење. Не, она што го гледаме сега е наместо тоа демократија во смисла на Народна демократска република од Источниот блок од 1970-тите. Оваа нова верзија на демократија е демократија каде што секој жестоко се согласува со луѓето на власт, или веднаш оди во затвор. Проблемот на Даг Меки, е што не разбрал правилно што е демократија. За среќа, конгресменот Тим Рајан од Охајо го разбира тоа, и ни го објасни денес.

“Нема да ги пуштиме тие војници да си одат дома,” рече Тим Рајан, “се додека не го направат она што нашите специјални оперативци го направија во Ирак и Авганистан.”

“Кој во нашата влада и војска има искуство околу контрола на толпи, можеби дури и специјални оперативци во Ирак и Авганистан? Како можеме да научиме сè што треба да научиме за да ја ресетираме поставата на Капитол Хил? Нема да ја пуштиме Националната гарда да си оди дома, нема да создадеме небезбедна средина за бизнисот на земјата, додека не го решиме тоа.”

Tие се специјалисти за контролирање на немирни популации. Го сфаќаме. Наместо да одговарате на нашите прашања или да ги подобрите нашите животи, носите луѓе со пушки да нè потсетат дека вие сте на власт и несогласувањето е нелегално. Тоа е голема промена. Можеби сте мислеле дека сте пристоен Американец во добра положба. Пред десет години, никој во оваа земја не би ги нарекол вашите ставови екстремни. Тие не беа екстремни тогаш. Не мислите дека се екстремни сега. Секогаш сте се сметале за прилично умерена личност, живеејќи го вашиот живот и сложувајќи се со другите. Tоа не е можно сега, затоа што правилата се сменија. Вие сега сте опасен бунтовник. Вие не сте различни од крволочен паштун во провинцијата Хелманд или терорист од ИСИС во Ербил. Вие сте дел од герилски бунт.