Владата на вчерашната седница ја усвои информацијата и Предлог – планот за мерки, активности и динамика на спроведување на процесот на проверка (ветинг) на вработените во Министерството за внатрешни работи.

-Владата го задолжи министерот за внатрешни работи, најдоцна до 21 октомври 2019 година, да ја формира работната група утврдена за спроведување на процесот на ветингот на вработените во Министерството за внатрешни работи и преку претседателот на Собранието на РС Македонија да побара во работната група да земат учество најмногу тројца претставници од политичките партии во Собранието, кои ќе бидат во улога на набљудувачи на процесот на ветинг во Министерството за внатрешни работи, соопшти владината прес-служба.

Планот, како што се наведува во соопштението, го изработила Работната група, во која покрај претставници на Министерството, учествуваат и претставници на академската заедница, Македонскиот полициски синдикат, ОБСЕ, Амбасадата на САД, како и претставници од невладиниот сектор.