Владата на СДСМ бесрамно профитира од ситуацијата со коронавирусот, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

Од партија велат дека за само четири дена платени се 8 милиони денари од власта за репрезентации, услуги во ресторани и патувања. Ви го пренесуваме целото соопштение:

За само 4 дена, од 17 до 20 март, во екот на заразата, кога стотици граѓани биле заразени и побарале здравствена заштита, кога нема доволно ресурси во здравствениот систем, биле потрошени 3 милиони 78 илјади и 300 денари на име на репрезентации од страна на функционерите на власта. Функционерите на СДСМ изеле и испиле над 3 милиони денари во време кога ни се случува најголемата здравствена и економска криза. Односно по денови, 467 илјади денари на 17 март, 710 илјади денари на 18 март, еден милион и 440 илјади денари на 19 март и 459 илјади денари на 20 март.

Дополнително не се штедело ниту на трошоци на патувања во земјава и странство. Потрошени се 96.843 евра за патни трошоци, сместувања, хранарина и дневници.

Затоа ВМРО-ДПМНЕ предлага наместо кратење плати на работниците и на администрацијата, да нема плати за министрите. Ова е конкретен предлог до Владата, Спасовски, Шекеринска и другите да се откажат од платите и да ги донираат за борбата против коронавирусот.
ВМРО-ДПМНЕ освен тоа предлага и сет мерки кои со сигурност ќе придонесат за стабилизирање на економијата без притоа работниците тоа да го почувствуваат на својот грб.

1. Државата да покрие до 50% од бруто-трошоците за вработените, по основ на нето-плати и придонеси, а не само нето-плати како што предлага СДСМ,

2. Целосно да се замрзнат плаќањата на рати по основ на отплата на главнина и камати на граѓаните и бизнисот кон банките и заемодавателите,

3. Владата да се откаже од непродуктивните трошоци од буџетот и безусловна и интензивна реализација на капиталните инвестиции,

4. Владата да го покрие транспортниот сектор со укинување на плаќањето патарина и царински давачки, како и да донесе одлука за укинување на сите давачки, царински и даночни, за набавка на здравствени маски, медицински препарати и уреди потребни за справување со коронавирусот,

5. Аконтацијата на данокот на добивка за месеците април, мај и јуни да биде одложена, но истото ова треба да се примени и за ДДВ за март, кој се плаќа до крајот на  април, за дејностите погодени од кризата,

6. Итно и целосно прекинување на непродуктивните трошоци за времени вработувања,

7. Да не се прави „урамниловка“ помеѓу платите на функционерите со платите на работниците во администрација и

8. Веднаш да се обезбедат 1 милијарда евра за да нема негативни последиците врз компаниите и стандардот на граѓаните, од кој 600 милиони преку средства од Светска банка, ММФ и странски банки, и 400 милиони евра преку државни хартии од вредност кои ќе ги издаде Министерството за финансии, со претворање на пасивниот капитал во актива.

Министрите, политичарите и работниците од администрацијата не можат да бидат израмнети по однос на месечните приходи.
Време е функционерите од СДСМ да почнат со свој личен пример да го помогнат народот.

Владата треба да биде доблесна и да соработува во овие тешки моменти за македонската економија и македонските граѓани“, наведува ВМРО-ДПМНЕ во соопштението.