Минималната плата од идниот месец ќе се зголеми на 22.500 денари што ќе биде некои 2.400 денари повеќе од сегашните 20.175 денари.

Од 2017 година минималната плата постојано растеше и сега изнесува 20.175 денари. За 6 години минималната плата се зголеми 4 пати. Растот на минималната плата доаѓа како последица на инфлацијата која во последните 2 години имаше силен удар врз македонскиот стандард.

Денарите се повеќе губеа од својата вредност под налетот на се повисоките цени кои кај некои производи скокнаа и за 100%.

Од аспект на растот на цените кои храната ги имаше во последните 2 – 3 години, нема да биде погрешно ако се констатира дека со 20.000 денари денеска, во продавница можете да го купите истото тоа што пред некоја година се купуваше со 10.000.