Српскиот претседател Александар Вучиќ во врска со налогот за апсење на рускиот претседател Владимир Путин за воени злосторства издаден од Меѓународниот кривичен суд изјави дека смета дека тоа е одлука која ќе има лоши политички последици.

– Моето прашање е „сега го обвинивте за најголемите воени злосторства, со кого ќе разговарате сега“, им рече Вучиќ на новинарите по обраќањето на нацијата по повод вчерашните разговори меѓу Белград и Приштина, во која двете страни го прифатија Анекс договорот за нормализација на меѓусебните односи.

Тој праша дали Западот го чека поразот на Путин и колку долго ќе чека.

– Дали навистина мислите дека е можно да се победи Русија за еден месец, три месеци или една година, додаде тој.

Тој рече дека „нема сомнеж дека целта на тие што го направиле ова е да му ја отежнат комуникацијата на Путин, за секој што разговара со него да биде свесен дека е обвинет за воени злосторства.

На прашањето што би направила Србија како потписничка на Римскиот статут, со кој е основан Меѓународниот кривичен суд, во случај Путин да дојде во Србија, односно дали ќе го уапси и екстрадира, тој рече дека тоа е „бесмислено прашање, бидејќи „Јасно е дека Путин нема каде да оди се додека траат конфликтите“.

Тој додаде дека не ги ни уапсил оние кои биле побарани од ад хок трибуналот, „што не е Меѓународниот кривичен суд“.