За златниот ретривер велат дека е најдобриот избор кога станува збор за семеен миленик.
Интелигенцијата, како и одлично развиените сетила за вид, слух и мирис, прават оваа раса служи за повеќе намени: како куче водич за слепи, како и глуви лица, куче што учествував во акции за пронаоѓање и спасување на изгубени лице во несреќи и слично. А колку ги сакаат децата, најдобро говори ова видео.