Крајбрежната стража на Соединетите Американски Држави соопшти дека запленила „импресивни количества кокаин и канабис во вредност од приближно 1,4 милијарди долари за време на неколку операции на Флорида“.

– Ова е најголемото истоварување на нелегална дрога во историјата на крајбрежната стража, рече командантот Стивен Полин на прес – конференција во Порт Еверглајдс, 45 километри северно од Мајами.

Тој прецизира дека станува збор за околу 27 тони кокаин и речиси 650 килограми канабис.

– Овие заплени беа извршени од неколку единици на крајбрежната стража со помош на канадската морнарица и со воздушна поддршка на граничната полиција на САД, рече капетанот Тод Венс.

Според него, „овие екипи и нивните напори нанесоа голем удар во борбата против криминалните мрежи и нивното дестабилизирачко влијание“ – На тоа сме сведоци во Централна Америка и на јужната граница на нашата нација, додаде тој.

Властите соопштија дека количината на запленетата дрога била двојно поголема од онаа што ја заплениле американските власти во 2020 година.