АНКЕТА НА БИПС: Победа на ВМРО-ДПМНЕ со 54 пратеници, а СДСМ и БЕСА заедно ќе освојат 47

/ 08.07.2020

Победа на ВМРО-ДПМНЕ со освоени 54 пратеници предвидуваат резултатите од спроведената анкета на Институтот БИПС (за истражување во областа на безбедноста и демократизацијата на човековите права и слободи).

На анкетата спроведена во период од 29 јуни до 3 јули, 24,3 проценти од граѓаните одговориле дека ќе гласаат за ВМРО-ДПМНЕ на претстојните избори. За СДСМ и БЕСА гласот би го дале 20,4 отсто од анкетираните граѓани.

Во албанскиот политички блок, за ДУИ би гласале 4,2 проценти, додека за Алијанса за Албанците 3,1 отсто од анкетираните граѓани.

Од Институтот добиените резултатите ги претвориле во пратенички мандати во законодавниот дом, па според тоа ВМРО-ДПМНЕ ќе има 54 пратеници, а СДСМ 47.

Анкетата била спроведена телефонски врз 1.323 испитаници при што е водено сметка за демографската структура и етничката припадност.


Од истата категорија