Цените на гасот во ЕУ се на рекордно високо ниво, Велика Британија, и покрај сопственото производство се бори со гасот, САД стравуваат од зголемување на цените, производството на електрична енергија е прекинато во Либан, Индија има јаглен само за следните 3 дена, фабриките во Кина работат пар-непар, Албанија прогласи вонредна состојба, хидроцентралите стојат во Јужна Америка, пишува српски Блиц.

Можеби звучи како сценарио за хорор филм, вели српскиот медиуми, но тоа е суровата реалност на енергетска криза. Иако вообичаеното мислење беше дека закрепнувањето од пандемијата на корона вирусот ќе ни донесе само позитивни работи, наглиот пораст на побарувачката, генерално, но и во овој случај со енергијата, создаде „домино ефект“. Во моментов, нема доволно електрична енергија во светот, и како што зимата ни се приближува, и како што други фактори, стравови и грижи како на граѓаните, така и на службениците и експертите се вклучуваат во проблемот, тој станува се поголем.

На крајот на минатиот месец, можевме да ја слушнеме веста дека цените на гасот во Европа рушат рекорди, а сега на сите им е јасно дека потполно дивееле, барем во ЕУ. Целиот блок го става во сериозен проблем, бидејќи 23 проценти од електричната енергија се произведува од тој извор на енергија, веднаш зад нуклеарната енергија.

Количината на складиран гас во Европа веќе некое време е на рекордно ниско ниво, а фактот дека снабдувањето со гас е ограничено и од Русија и од Норвешка, дополнително го отежнува целиот проблем. Транзицијата кон зелени извори на енергија, во овој случај и поради лошите временски услови, не помага. На пример, ветерот, од кој зависат северните земји -членки, едноставно беше бавен и слаб во минатото и не беше можно да се произведе значителна количина електрична енергија.

Малите производители во Австрија се затвораат

Австрија, каде што пазарот на електрична енергија е либерализиран и вклучени се многу мали оператори, исто така беше погодена од кризата. Имено, еден од малите производители „Е-Верк Ебнер“ пред четири дена ги извести своите клиенти, околу 4.500 од нив, дека склучените договори ќе бидат раскинати на 30 ноември и дека испораката ќе биде прекината. Тие одлучија да се повлечат поради силниот раст на цените на светскиот пазар.

– Бидејќи, за жал, крајот на лудилото со раст на цените не е на повидок и бидејќи не сакаме да го пренесеме тој раст на корисниците, ќе престанеме да работиме, велат од компанијата, пренесува Блиц.

Во Италија електричната енергија е поскапа за речиси 30 проценти. Според проценките на италијанскиот регулатор, Арере, во таа земја, цените на електричната енергија за потрошувачите би можеле да се зголемат за 29,8 проценти до крајот на годината, додека сметките за гас ќе скокнат за околу 14,4 проценти, по владините мерки за намалување на трошоците.

Владата издвои 3 милијарди евра, и како што се истакнува, доколку не би била таа помош, цената на електричната енергија ќе се зголемела до 45%, а на гасот до 30%.
Арера ги одредува цените на гасот и електричната енергија на затворениот пазар на мало на секои три месеци, а цените за четвртиот квартал се утврдени на крајот на септември.

Велика Британија е изложена на најголем ризик

Според Хенинг Глојштајн, директор на тимот за енергија, клима и ресурси на Евроазиската група, Велика Британија е изложена на најголем ризик, од цела Европа, поради соочувањето со пад на резервите во зима. Дополнителен притисок врз Велика Британија, покрај недостатокот на природен гас од кој зависат, е помал простор за складирање, како и прекин на снабдувањето со електрична енергија од Франција. Според порталот Индекс, Велика Британија испратила два патролни бродови на својата морнарица на островот Џерси во мај, откако француските рибари се заканиле дека ќе го блокираат главното пристаниште на тој остров, а самата француска влада дури и се заканила дека ќе ја прекине електричната енергија што ја снабдува до Џерси.

На почетокот на овој месец, речиси и да немаше гориво во оваа земја, а недостатокот предизвика хаос, тепачки и панично пазарење. Недостатокот на возачи, хроничен проблем во Велика Британија, резултираше со пукање на синџирите на снабдување. Со цел да се реши ситуацијата, војската ги понуди своите возачи.

Вонредна состојба во Албанија

Албанскиот премиер Еди Рама пред три дена изјави дека земјата е во вонредна состојба поради снабдување со електрична енергија. Иако во Албанија нема недостаток на електрична енергија, Рама се одлучи на овој потег, бидејќи земјата се очекува да има проблеми подоцна оваа зима. Еден ден откако беше прогласена вонредната состојба, Рама на друга прес -конференција рече дека нема да има последици за домаќинствата и малите претпријатија и најави дека дополнителни 200 милиони евра ќе бидат распределени на државниот производител на електрична енергија за да се спречат понатамошни скокови на цените.

Целата анализа на Блиц на овој линк