Високиот претставник на Европската унија за надворешна политика и безбедност, Жозеп Борел им препорача на земјите-членки на ЕУ укинување на казнените мерки против Косово, јави Радио Слободна Европа повикувајќи се на извори запознаени со содржината на документот.

Истите извори потврдуваат дека Борел таа препорака ја засновал на фактот дека Косово презело чекори кон исполнување на барањата на ЕУ изразени во соопштението од 3 јуни 2023 година.

Амбасадорите на земјите од ЕУ ќе разговараат за овој документ денеска. Изворите на РСЕ нагласуваат дека дискусијата на амбасадорско ниво ќе зависи од тоа како ЕУ ќе постапи по тоа прашање.