Д-р Пјер Кори е американски лекар, кој стана познат по неговото залаганање за ран третман на Ковид со лекови кои не се одобрени од ФДА, како ивермектинот. Тој е на удар на мејн стрим медиумите во САД, а неодамна Ѕу Туб објави кратко видео дека во септември тој се заразил со вирусот иако пиел ивермектин.

На 8 октомври, д-р Кори на својт Твитер профил објави дека, според високо кредибилен извор од Конгресот на САД, кој барал да остане анонимен, меѓу 100 и 200 членови на Конгресот и нивните семејства успешно се лечеле со протокол кој вклучува ивермектин, аистовремено, истиот протокол и лек за забранете за просечниот Американец.

Инаку, американската ФДА поведе кампања против ивемрмектинот која гласаше „Не биди коњ, не се лечи со ивермектин“, алудирајчи дека тоа е лек за животните.

Наспроти тоа, во САД дневно умираат по околу 1 500 лица од Ковид 19.