Француската полиција уби вооружен маж кој се обидел да запали синагога во градот Руан.

– Националната полиција во Руан рано утринава неутрализираше вооружен поединец, кој очигледно сакаше да ја запали синагогата во градот, објави министерот за внатрешни работи Жералд Дарманин на Икс.

Франција ја има најголемата еврејска заедница по Израел и САД, како и најголемата муслиманска заедница во Европа.

фото: МИА архива