11 јануари 2019

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 29 декември.

Денеска е Илјадници младенци, убиени од цар Ирод во Витлеем.

Глас се слуша во Рама, плач и ридање и писок голем. Рахил плаче за децата и не сака да се утеши, зашто ги нема. Вака пророштвото го опишува убиството на неколку илјади деца од Витлеем и околината од страна на безбожниот јудејски цар Ирод. Пред да се роди Христос, тројца мудреци од Исток, следејќи ја ѕвездата, дојдоа во Јудеја и го известија Ирод за раѓањето на новиот цар. Ирод се исплаши за своето царство, мислејќи дека се раѓа силен земен цар, па побара од мудреците да го известат каде се наоѓа, зашто сакаше да го убие. Но, мудреците си заминаа без да му кажат каде е новородениот цар. Ирод се разгневи и во својата лудост нареди да се испоубијат сите деца од Витлеем и околината на возраст до две години.