Министерката Шахпаска за Радио Слободна Европа познато и како Радио АГИТПРОП Европа, за згоемувањето на бројот на невработени во „нашата земја“, за нејзе Северна, за нас само Македонија, ја обвини и дијаспората, истовремено фалејќи ја Владата дека создала такви услови што луѓето се откажуваат од бенефитите во странство и се враќаат во Северна за да примат еднократни 6 000 денари помош. Еве што Шахпаска изјави:

„Уште еден момент кој го зголеми бројот на невработени е тоа што голем дел од нашите граѓани коишто престојуваа во странство, а кои заради пандемијата се вратија во државата и останаа, почнаа да се пријавуваат во Агенцијата за вработување, со една единствена цел да имаат пристап до онаа финансиска поддршка што државата ја даваше во вид на ваучери, а сега директна финансиска помош која изнесува 6000 денари за купување на македонски производи. Реалната бројка на граѓани кои останале без работа заради пандемијата е оваа бројка од 15.800, но Ви кажува по кои основи“.

Целото интервју на Шахпаска прочитајте го преку следниот линк.