Компанијата Дизни го финализира купувањето на дел во Фокс за 71 милијарда долари, чекор што ќе ја промени медиумската сцена.

Договорот го отвора патот на Дизни за да почне сопствен онлајн сервис – Дизни Плус. Таа услуга треба да почне да работи во оваа година.

Купувајќи студија кои ги прават  „Симпсонови” и „Икс-мен” (Х-мажи), Дизни сака подобра позиција во натпреварот за внимание и пари од гледачите со компании како Амазон и Нетфликс.

Дизни веќе поседува класични цетани филмови на Дизни, Star Wars, анимирани филмови на Пиксар,Мапет шоу  и некои од хероите на Marvel.