Бугарите се обидуваат да го чествуваат на секој чекор како бугарски цар, а неговото царство со седиште во Охрид да го сметаат за бугарско.

За разлика од тоа, кај нас „шарените“ му го плукаа споменикот, освен пар историчари, мнозинството го сметаат за Бугарин, па веројатно ви е јасно каде е вината што историската битка со Бугарите однапред ни е изгубена. И тоа е независно од „датумо“ кој сега во јуни ќе добиеме по кој знае кој пат.