Европската Унија е во потера по слична цел на Хитлер, обидувајќи се да создаде моќна супер држава, вели Борис Џонсон, актуелниот британски премир во интервју за британски Тееграф.
Во интервјуто, кое самиот весник го оценува како „драматично“, тој предупредува дека иако бирократите во Брисел користат „различни методи“ од тие кои ги користел нацистичкиот нацистичкиот диктатор, тие ја делат целта за обединување на Европа под еден „авторитет“.
Но, „катастрофалните“ неуспеси на ЕУ ги поттикнаа тензиите меѓу земјите членки и дозволија дарасте моќта на Германија, таа да ја „преземе“ италијанската економија и да ја „уништи“ Грција, предупредува тој.
„Наполеон, Хитлер, разни луѓе го испробаа ова, и секогаш тоа завршуваше трагично. Сега ЕУ се обидува да го стори истото, но со различни методи“, истакнува Џонсон во интревјуто.

Целото интервју можете да го прочитате тука