Официјалниот волшебник од Нов Зеланд, можеби единствениот волшебник во светот назначен од државата, е отстранет од државниот платен список, што означува крај на 23-годишното наследство.

Волшебникот, чие вистинско име е Јан Брекенбери Ченел (88), беше под договор со Градскиот совет на Крајстчерч во последните две децении за да го промовира градот преку „вештерство и други услуги слични на волшебници“ по цена од 16.000 долари годишно. Тој беше платен вкупно 368.000 долари.

Волшебникот со англиско потекло започна да изведува „вештерство“ и забава на јавни настапи кратко време откако пристигна во Нов Зеланд во 1976 година. Кога општината првично се обиде да го спречи, јавноста протестираше. Така, во 1982 година, Здружението на директори на уметничка галерија во Нов Зеланд рече дека тој стана живо уметничко дело, а потоа во 1990 година, тогашниот премиер Мајк Мур го замоли да размисли да стане волшебник од Нов Зеланд.

„Загрижен сум што вашата магија не е достапна за целата нација“, напиша Мур во својот официјален меморандум. „Затоа, предлагам итно да го разгледате мојот предлог да станете Волшебник од Нов Зеланд, Антарктик … нема сомнение дека ќе има импликации во областа на уроците, благословите, пцуењата и други натприродни работи што се надвор од надлежноста на обичните премиери “.

Оттогаш, тој настапуваше во Крајстчерч, танцуваше на дожд во Нов Зеланд и Австралија за време на сушите, а во 2009 година беше украсен со украси за роденден на кралицата. Но, тој наиде и на контроверзии околу коментарите за жените.

Општината соопшти дека испратила писмо до волшебникот во кое му се заблагодарува за неговите услуги во Крајстчерч во изминатите децении и го известува дека „ја затвораат книгата со неговиот договор“, рече портпаролката Лин МекКеланд.

Таа додаде дека тоа е тешка одлука, но дека Волшебникот „засекогаш ќе биде дел од историјата на Крајстчерч“.

Волшебникот, пак, рече дека општината одлучила да го отстрани од платниот список бидејќи не се вклопува во „вибрациите“ на градот. Тој вели дека бил провокатор.

„Тоа подразбира дека сум здодевен и стар, но во Крајстчерч нема никој како ова што го правев. Не ме сакаат затоа што се здодевни бирократи. Мене сите ме сакаат, а нив не”, рече тој.

Волшебникот е добро познат на жителите на Крајстчерч, но во последниве години неговото присуство се намали, а неговите појави станаа поретки. Тој вели дека тоа е затоа што Општината го направила невидлив и не одговорила на неговите предлози за подобрување на туризмот.