Русија нема намера или воена можност да нападне некоја од земјите-членки на Северноатлантската алијанса (НАТО), но води хибридна војна против Западот, изјави заменик-генералниот секретар на Алијансата, Мирчеа Џоана.

„Очигледно, Русија во овој момент нема ниту намера ниту можност воено да нападне која било земја на НАТО, но против нас е започната тотална хибридна војна и се соочуваме со сајбер напади, дезинформации, хибридна војна, проблеми поврзани со саботажа, акти на насилство и атентати“, оцени Џоана.

Тој рече дека е благодарен што Романија е членка на НАТО сред, како што вели, криза и сложени технолошки и социјални трансформации, пренесува Диги ФМ. Тој нагласи дека НАТО е во процес на промени, особено кога се во прашање одбранбените планови и зголемувањето на военото производство.

Кремљ соопшти дека Руската Федерација никому не се заканува, но дека нема да игнорира дејствија кои се потенцијално опасни за нејзините интереси. Руското Министерство за надворешни работи соопшти дека Москва останува отворена за дијалог со НАТО на рамноправна основа и дека Западот мора да се откаже од милитаризацијата на Европа.

Фото: МИА архива