Извадок од прес конференцијата на Венко Филипче

Каде се бил третиран заболениот пациент од Тетово за кого знаеме дека престојувал во заводот во Козле ?

-Пациентот престојувал две недели, но бил неподвижен и имал само една посета. По, испуштањето од болницата бил тестиран и упатен на Инфективната клиника. Многу мал број на пациенти. 14 здравствени работници и 4 ца пациенти се тестирани и се без симптоми, одговори Филипче

После кумановскиот имаме и тетовски случај. Дали се размислува да се воведат тријажни центри, бидејќи опасноста е голема.

-Овој пациент е позитивен по првиот тест. По однос на тријажата зекоја здравствена институција е задолежан да обезбеди патека за вакви сомнителни пациенти. соодветен терк треба да имаат, но и проверка и анализа. Фебрилност е алерт, знак дека треба да постапт со внимание на таквите пациенти. Тоа важи  иза болницата за деца во Козле, одгвори Филипче

Бил и на Гастро клиниката, но и каков е тестот на неговите блиски.

На десетина членови на неговото семејство се вршат проверки, но сите резултати до сега се асимптоматски, одговори Филипче.

Извор Телма