Уставниот суд не донесе одлука за иницијативата „Левица“ за отстранување на етничката графа од уверенијата.

Ова следува откако судијата известител предложи да се оцени уставноста на трите члена кои вклучуваат податоци за националноста во матичните книги за родени, венчани и умрени, но овој предлог не го доби потребното мнозинство, што значи дека предметот останува отворен.

Министерот за правда Кренар Лога, како што пренесе ТВ 21, очекува Уставниот суд да ја отфрли иницијативата на Левица и етничката графа да биде на сите сертификати со цел да нема злоупотреби при вработувањата.

Пред неколку месеци министерот за правда промовираше извод од матична книга на родените, венчаните и умрените во кои беше и графата за обележување на етничката припадност.