Поранешниот претседател на Стопанската комора на Косово, Сафет Грџалиу, смета дека загрижува фактот што косовските институции кога се работи за економијата се ориентирани сите да бидат еднакви во сиромаштијата, а не во развојот и стабилноста.

Грџалиу додава дека трансферот на инвестиции и капитал од Косово во земјите од регионот е многу загрижувачки, пренесува Економија онлајн.

-И таа друга грижа што никој не ја забележува е тивкото бегство на капиталот од косовските компании во земјите од регионот и пошироко. Ако одите во Македонија, Албанија, Црна Гора и Словенија и другите европски земји, ќе бидете изненадени од бројот на инвеститори од Косово кои инвестираат во капитал во тие земји и тоа треба да биде најголема грижа, рече тој.

Тоа укажува дека не треба секогаш да се брои колку инвеститори го напуштаат Косово, туку што прават институциите за да ги мотивираат да останат во Косово.

Како што додава, заминувањето на работната сила и високите банкарски камати се дел од проблемите што го „гушат“ приватниот сектор во Косово.

Грџалиу ги спомена и бариерите и тешкотиите во водење бизнис во Косово. Тој вели дека Косово е во опасност да се претвори во левичарска политика.

-Дефинитивно една од главните причини е економската стабилност што му недостига на Косово. Во вториот ред имаме политизирана бирократија, а во третиот институционалниот пристап е многу повеќе кон левичарската отколку кон десничарската економија и дополнителна причина е иницијативата да се казни бизнисот, наместо да се поддржува. Кога на сето ова ќе се додаде фактот дека нема вистински јавно-приватен дијалог, рече Грџалиу, пренесе Економија онлајн.