Дарко ЈАНЕВСКИ

Од Записнкот од заседанието на ЦК на ВМРО од 17 јануари 1919 година се гледа дека ЦК одлучил да и помогне со вкупно 780 лева на ученичката Ратка К. Пејкова од Велес, ќерка на заслужниот војвода Коце Пејков, убиен од Турците, за да ја доврши учебната година, односно секој месец да и дава по 130 левови. во период од шест месеци.

Коце Пејков загинал на 6 јануари 1902 година, кај село Бигла, Кочанско, со целата своја чета. Роден бил во 1873 година, што знали загинал на своја 29 годишна возраст.

Според ова, неговата ќерка Ратка во 1919 година имала 20 или близу 20 години и веројатно парите и требале за да го заврши факултет. Нема податоци што понатау се случило со ова девојче.

Во секој случај, очигледна е разликата меѓу ВМРО на Александров и Владата на Заев. Додека ВМРО финансирало ќерка на загинат војвода, иако сумата не била баш голема, Владата на Заев и Министерството за образование со кое раководеше Рената Дескоска, финансраа татини синчиња и ќеркички, како ќерката н Никола Димитров, викан „Исушена рака“ со 40 000 долари и синчето на Хари Локвенец со 120 000 евра.

Тоа ВМРО на Александров за ваква злоупотреба веројатно ќе пресекло некој грклан. Од ова ВМРО денес, не чувме дека барем ќе најде начин да ги гони одговорните согласно денешните правила за ова и да ги врати парите.