Чешкиот претседател Милош Земан денеска го отфрли предлогот на Социјалдемократската партија за нов министер за култура.

Претставник на Кабинетот на Земан изјави дека кандидатот Михал Смарда е неквалификуван за министер за култура.

Социјалдемократската партија, инаку коалициски партнер во владата, се спротивстави на одлуката, велејќи дека Земан нема уставно право да го отфрли нивниот предлог и се закани дека ќе ја напушти коалицијата поради овој спор.