Преговарачката рамка на Бугарија и дава доволно инструменти за да извршиме притисок врз РС Македонија, изјави денеска Христо Иванов од партијата Демократска Бугарија.

Тој вели дека овие инструменти треба да се стават во сила за да се заштитителе правата на „сонародниците Бугари во РС Макдонија“.

– Преговарачката рамка, која беше договорена со учество на Бугарија за влез на С. Македонија во ЕУ, ѝ дава на Бугарија доволно инструменти да изврши притисок врз С. Македонија да ги почитува правата на бугарските граѓани, изјави Иванов.