Израелскиот премиер Нафтали Бенет денеска повика на итен прекин на обновените нуклеарни преговори меѓу Иран и големите сили, обвинувајќи ја Исламската република за нуклеарна уцена.

Во телефонскиот разговор со американскиот државен секретар Ентони Блинкен, Бенет, кој беше постојан противник на договорот од 2015 година, кој силите се обидуваа да го оживеат, повика наместо тоа да се преземат конкретни мерки против Иран.

Тој рече дека Иран спроведува нуклеарна уцена како преговарачка тактика и дека тоа мора да биде исполнето со итен прекин на преговорите и со конкретни чекори преземени од големите сили, се вели во соопштението од неговиот кабинет.