Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 3 декември.

Денеска е Св. пророк Софониј.

Старозаветен пророк. Живеел во седмиот век пред Христа. И тој, како и повеќето старозаветни пророци, со возбудувал во духот гледајќи ја нечесноста на еврејскиот народ. Ги прорекол бедите што подоцна паднале врз Јудеја и соседните земји, но и се радувал со духот гледајќи го идното ослободување во Христа, и во својата книга извикува: „Радувај се, ќерко Сионова, ликувај Израиле, весели се и радувај се од се срце, ќерко ерусалимска. Господ, Царот Израилев, е среде тебе: нема повеќе да видиш зло“.

КАТОЛИЧКИ КАЛЕНДАР: Денеска е Св. Еузебиј.

Тој е меѓу најодлучните црквени личности во чевртиот век. Со света Атаназија, Еузебиј е бранител на правоверството на Ниче на Истокот, а со света Хиларија и Амброзија на Запад, голем бранител на Христовите божества кои ги порекнувал кривоверецот Ариј. Бил роден во 293 година, за време на прогонствата, на островот Сардинија. Покрстувањето го примил од папата Силвестре Први во 309 година, неколку години пред Миланскиот едикт. Се посветил на духовниот сталеж и станал свештеник, а подоцна и бискуп. Бил мудар и храбар водач на својот народ. Интересна е неговата непоколеблива вера во Христовото божество, која ја бранел против кривоверството. За таа вера и вистина бил подготвен да го даде животот.