Шапката што му припаѓала на Наполеон Бонапарта кога тој владеел со Француската империја во 19 век е продадена за 1,9 милиони евра (2,1 милиони долари; 1,7 милиони фунти) на аукција во Париз.

Дворожната капа од црн бобар филц била проценета помеѓу 600.000 и 800.000 евра (525.850-701.131 фунти).

Лицето кое ја купило капата не се огласило.

Историчарите велат дека капата била дел од неговиот бренд. Носењето настрана го правело препознатлив во битката. Со текот на годините имал околу 120 слични капи.

Сепак, се смета дека останале само 20 – тина од нив, најмногу во приватни колекции.

Шапката се продавала заедно со други сувенири од Наполеон, оставени од индустријалец кој починал минатата година.

Но, аукционерите велат за специјалистите, капата е вистинскиот свет грал.

Аукционерот Жан Пјер Осенат вели: „Луѓето ја препознаваа оваа капа насекаде. Кога ќе ја видеа на боиштата, знаеја дека Наполеон е таму.“

„А кога беше приватно, секогаш ја имаше на глава или во рака, а понекогаш и ја фрлаше на земја. Тоа беше симболот на царот.“

Аукционерите велат дека оваа капа доаѓа со беспрекорна потекло, која останала во текот на 19 век во семејството на квартарот на палатата на Наполеон.

Шапката што ја продава аукциската куќа „Осенат“ во Фонтенбло има кокарда што Наполеон ја фиксирал на шапката во 1815 година, за време на преминувањето на Медитеранот од неговиот егзил од Елба во Антиб, каде што го предводел краткото враќање на власт.

Други предмети што се продавале вклучуваат сребрена чинија, ограбена од кочијата на Наполеон по неговиот пораз во 1815 година кај Ватерло и дрвена футрола што ја поседувал, со жилети, сребрена четка за заби, ножици и други предмети.