Такер КАРЛСОН

Можеби се прашувате дали, гледајќи многу години наназад, историчарите ќе забележат извонредна коинциденција во времето кога одредени настани се случуваат. Дали забележавте? Еве: токму во моментот кога овластувањата за итни случаи што си ги доделија за борба против КОВИД почнаа да опаѓаат, нашите лидери почнаа да вршат притисок за конфликт со Русија. Потоа, врз основа на тој конфликт, тие презедоа историски воени овластувања.

Без да застане, администрацијата на Бајден објави тотална економска војна на суверена земја. Ниту еден Американец не бил убиен; Соединетите Држави не беа нападнати. Сепак, без значајна јавна дебата или овластување од Конгресот, администрацијата сакаше да ја уништи валутата на таа земја, а потоа ја отстрани од меѓународниот банкарски систем, осиромашувајќи го нејзиното население. Администрацијата потоа почна да го запленува имотот на луѓето поврзани со таа земја без судење или соодветен процес од каков било вид, дури и без да се потруди да објасни какво точно злосторство извршиле. Ниту една американска влада досега не направила такво нешто. Ако има нешто за кое американската влада долго време се залагаше, тоа беше владеењето на правото. Интегритетот на системот секогаш бил најважен. Но повеќе не. Таа ера заврши бидејќи целта е Русија.

Многу малку Американци забележале нешто од ова, напротив го поддржуваат. Никој не застана за да праша до каде може да доведе ова. Колку долго додека нашите лидери не сторат нешто слично на нивните домашни непријатели овде во САД? Колку долго пред да те обвинат за дослух или нелојалност или некое друго тешко неопределено злосторство, да те прогласат за државен непријател, а потоа да ти ја одземат банкарската сметка? Нешто многу слично штотуку се случи во Канада. Не замислуваме дека тоа би можело да се случи овде. Најчесто, едноставно не размислуваме за тоа. Она за што мислиме е Украина.

И тоа е другото нешто што е сменето. Технолошките монополи сега вршат такжва контрола на американското јавно мислење кое нема преседан во историјата. Елиминирање на делот 230 или за која било реформа за која Конгресот зборува во моментов. Сето тоа изгледа како шега во овој момент. Доцна е. Средновековната црква имала помала контрола над емоциите на општеството отколку сега Фејсбук, Гугл и Твитер. Во изминатите две години, ги гледавте овие компании, пред сè, како дефинираат кого вие како Американец мора да мразите, во зависност од нивната директива на денот. Нашите граѓани совесно ги менуваат своите аватари на социјалните мрежи од знаци BLM во слогани за маскирање на украински знамиња. Секоја нова криза е внимателно сценски управувана од Силиконската долина според насоки на Белата куќа.

Како човечкиот мозок се натпреварува со ова? Како тоа го разбира? Тоа не го прави. Јасноста и перспективата стануваат невозможни во хистеријата. Дури и неодамнешното минато само испарува. Утрото кога Русија ја нападна Украина, можеби зборувавте за многу различни работи: КОВИД, криминал или јужна граница. Не повеќе. На големо олеснување на Белата куќа, сите тие теми се заборавени, можеби засекогаш.

Ниту една популација досега не била повешто манипулирана од онаа со која се манипулира нашата во моментов. Но, дури и со технолошките монополи на случајот со полно работно време, постојат ограничувања. Некои теми не можат да се сокријат, а инфлацијата е една од нив. Google може да ги избрише сите резултати од пребарувањето што ги сака, но сепак знаете колку чинат хамбургерот и бензинот затоа што одите во продавница. Знаете точно колку е лоша и голема инфлацијата. Всушност, инфлацијата е толку висока во моментов што дури и богатите луѓе се загрижени за тоа. И не се загрижени во некоја апстрактна смисла за долгорочното здравје на земјата, иако и тоа постои. Луѓето кои заработуваат 250 илјади долари годишно се загрижени дека нема да можат да продолжат да живеат како што живеат сега. Можеби ќе ги сожалувате или не, но ајде да го ставиме ова во реална перспектива. Замислете да заработувате 50 илјади годишно или 30 илјади годишно, како што е тоа случај со многу Американци. Би биле преплашени пред оваа инфлација, а можеби и сте.

Значи, што го предизвикува тоа? Кој е коренот на инфлацијата? Ако сакате да го знаете одговорот на тоа прашање, најбрзиот начин е да видите што негираат политичарите. Што и да тврдат дека не е причина за инфлацијата, всушност сигурно е причина за инфлацијата. Имајќи го тоа на ум, еве го Џо Бајден кој ви кажува дека владините трошоци немаат никаква врска со тоа:

„Во моментов сме на добар пат, јас сум на пат да бидам првиот претседател во историјата кој го намалил дефицитот за над 1 трилион долари за една година. Луѓето мислат дека причината за инфлацијата е дека владата троши повеќе пари. Едноставно не е точно”!

Сега, можете да кажете, добро, тоа е само Џо Бајден. Џо Бајден никогаш немал вистинска работа. Дури и пред да стане сенилен, тој беше познат како слаба алка во системот, и беше. Во клипот што го видовте, Џо Бајден совршено знае дека лаже. „Тоа едноставно не е вистина“, вели тој. Навистина, Џо Бајден? Како тоа едноставно не е вистина? Забележете дека не ви кажува како тоа едноставно не е точно бидејќи, всушност, тоа е категорично, недвосмислено точно. Инфлацијата е во функција на паричната маса. Колку повеќе пари имате во оптек, толку помалку вредат тие пари. Дури и Џо Бајден го разбира тоа. Месецот откако Бајден стана претседател, понудата на американски долари во оптек се зголеми повеќе од кога било досега за еден месец. И потоа продолжи да се зголемува месец по месец по месец, бидејќи администрацијата и Конгресот ги држеа славините за пари отворени. И затоа сега имаме историска инфлација – затоа што печатеа премногу пари. Не е комплицирано.

Но, тоа не е целата приказна. Не започна со Џо Бајден, да бидам фер. Во месеците по финансиската криза во 2008 година, Федералните резерви презедоа овластувања за итни случаи да одговорат на финансискиот колапс. Ако забележувате тема овде – одговорните луѓе си даваат овластувања за итни случаи во услови на криза што тие ја создадоа. Но, во секој случај, по 2008 година, ФЕД (кратенка за федерална резерва) ги спушти каматните стапки на речиси нула, а потоа почна да печати пари. Ова требаше да ја спаси нашата економија, а можеби и ќе ја спасеше економијата ако во одреден момент запреше. Но, тоа не заврши. Тоа продолжи до денес – тоа се скоро 14 години. И во тој процес, она што беше дизајнирано да ја спаси нашата економија, всушност ја уништи нашата економија.

Со текот на годините, мудрите глави на ФЕД зборуваа за отфрлање на итните мерки и повторно воведување на реалноста во американската економија, повторно воведување на пазарните сили. Се сеќавате на тие? Но, секој пат кога размислувале за ова, Wall Street се бунтувал на многу јавни начини. Платите во продуктивната економија беа во застој, но пазарот за приватни авиони цветаше. Така, инфлацијата на средствата стана основа на богатството за многу луѓе на врвот. Купете работи, а потоа продадете ги за повеќе. Не прави ништо. Ниту едно општество не може да продолжи така долго, бидејќи не е инхерентно продуктивно. Но, нашите го правеа тоа повеќе од 14 години. И во тој процес, оваа земја стана економски посложена отколку што некогаш била – помалку луѓе поседуваат повеќе од сè.

ФЕД беше целосно свесен за ова. Тие не се глупави. Тие знаеја дека ги предизвикуваат овие трендови и дека повеќето од овие трендови се опасни и лоши за Америка. Но, вистината е дека никој не можеше да го спречи тоа. Гувернерите на ФЕД разбраа дека пазарите ќе се намалат ако се обидат да се повлечат, така што тоа беше навистина класична Понзи шема. Тоа беше криминално лошо управување со нашата економија, но никој не можеше да престане да го прави тоа од страв дека целата работа ќе пропадне.

И сега сме на крајна фаза. Банката на федерални резерви снема трикови. Проблемот со инфлацијата, а некои економисти сакаат ограничена инфлација во одредени периоди, некои луѓе во Давос го повикуваат со години. Но, проблемот со ваквото ниво на инфлација е дека не постои едноставен начин да се повлечат. Банката на федерални резерви не може безболно да го излезе од цените на бензинот од 7 долари за галон. Значи, кога ќе дојдете до состојба каква што сме сега, излез нема.