Ќерката на Таки Фити, Нина Фити од страна на владата е испратена да работи во Светска банка во Вашингтон како претставник на Република Македонија. Ова се информациите кои ги добивме, но засега владата не одлучи да и соопшти на јавноста кој е новиот претставник на земјата во Светска банка.

Ова го соопшти на денешната прес-конференција Дарко Костовски од ВМРО-ДПМНЕ.

– Вработувањето на Нина Фити коинцидира со менувањето на ставот на Таки Фити во однос на промената на името на Република Македонија. Академикот Фити кој беше изразито против промена на името на државата и промената на Уставот го нарекуваше обезличување на Македонците, наеднаш го промени својот став и промената на Уставот за него стана разбирлива и прифатлива работа. Ерга омнес, односно име за севкупна употреба, никако не смее да се прифати, бидејќи тоа значи менување на Уставот. Тоа носи обезличување на Македонците. Иредентизмот не може да биде оправдување за менување на Уставот. Нашата влада ќе мора да се избори за решението да не биде за севкупна употреба, ако сака тоа да биде достоинствено решение. Менување на Уставот и име за севкупна употреба ќе биде опасна ситуација, кажа Фити на 12 јуни оваа  година, рече Костовски.

Но, додаде тој, потребни беа само 3 месеци, академикот Фити дијаметрално да го промени својот став, па на 11 септември оваа година во однос на промената на името истиот кажа: Постигнато е она што беше релевантно за МАНУ – тоа се идентитетските прашања, јазикот, нацијата, културата и тоа се економските придобивките кои Република Македонија ќе ги има од склучувањето на договорот.

– Владата е должна да одговори дали Нина Фити е вработена како претставник на Македонија во Светска банка? Дали вработувањето испраќањето на ќерката на Фити од страна на владата како нејзин претставник во Светската банка во Вашингтон е главаната причина на дијаметрално спротивниот став на академикот? Заев и Фити мора да одговорат дали испраќањето на Нина Фити е цената за позитивниот став на академикот Фити кон капитулантскиот договор, за кој и самиот го кажуваше дека ќе доведе до обезличување на македонците? Власта потроши големи пари и ресурси за промоција на капитулантскиот договор со Грција, кој доби црвен картон од граѓаните. 1 милион и 200 илјади граѓани кажаа не и кажаа не генерално  за штетните политики на СДСМ. Граѓаните без оглед на притисоците, заканите, обидите за поткуп и полнењето на кутии кажаа НЕ за промена на името. Граѓаните кажаа дека не се согласуваат со договорот на Заев. Договорот од Преспа е правно и политички мртов и Заев треба да се откаже од негово насилно туркање, истакна Костовски.

Време е, додаде на крајот, Заев и последните транзициони политичари во Македонија да заминат во трајна  политичка пензија, зашто Македонија секако заслужува подобро.