Јас дадов предлог и ќе го повторам тој предлог. Влада да, нека биде преодна Влада која ќе ги организира следните избори, а во таа преодна Влада ВМРО-ДПМНЕ не сака да биде заедно во друштво со ДУИ. Доколку на дневен ред дојдат уставните измени ВМРО-ДПМНЕ би влегло во тој процес само доколку измената на Уставот биде ефективна откако државата ќе стане земја членка на ЕУ“, истакна Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски при денешното гостување во Централниот Дневник на Телевизија Сител во „Тема на Денот“.

Тој додаде дека важно е да важат уставните измени тогаш кога Македонија ќе стане земја членка на ЕУ.

„Ако ја гледаме преговарачката рамка таму ќе видиме дека никаде експлицитно не стои дека ние мораме да го промениме Уставот, никаде не стои. Заклучоците на Советот ако Советот има добра и чесна намера кон Македонија може да толкува дека Македонија ја завршила својата обврска, се случил процесот на гласање, но не може да бидат полноправно важечки се до моментот додека државата не биде членка земја на ЕУ“, кажа Мицкоски.

Тој посочи дека ВМРО-ДПМНЕ цени дека доколку некој навистина сака Македонија да ја види во ЕУ тогаш тоа ќе го направи инаку во спротивен случај ВМРО-ДПМНЕ нема намера да поддржи било какви уставни измени кои ќе значат неизвесност во процесот на преговори.

Запрашан за тоа под услов уставните измени да важат одложено дали ВМРО-ДПМНЕ би ги прифатило овие измени кои сега влегуваат во собраниска процедура кои Владата треба да ги испрати, Мицкоски одговори дека тогаш ќе достават предлог, а позади тој предлог ќе бараат гаранти, а тие гаранти треба да бидат ЕУ и САД, за таквиот предлог да се достави до Собранието.

„Тој предлог ќе биде доставен до овие две институции односно канцеларијата на Европската Унија и САД каде тие да бидат гарант на тој процес дека Македонија ќе ги примени овие уставни измени во својот Устав оној ден кога ќе почне ратификацијата на пристапниот протокол од земјите членки во ЕУ“, дециден е Мицкоски.

Мицкоски посочи дека власта нема две третини за промена на Уставот и дека ВМРО-ДПМНЕ иако се нудеше да биде дел и нудеше решенија власта ги одби и сама учествување во процесот на преговори кој резултираше со усвојување француски предлог и преговарачка рамка која предвидува промена на Уставот со цел продолжување на процесот на преговори односно одржување на втората меѓувладина конференција.

Според него, доколку не бидат исполнети барањата ан ВМРО-ДПМНЕ „ние ниту имаме намера, ниту пак ќе поддржиме било какви уставни измени кои што ќе значат неизвесност во процесот на преговори“.

„Таков тип на уставни измени ВМРО-ДПМНЕ нема да поддржи“, дециден беше Мицкоски додавајќи дека доколку ова не се случи, односно додека не се променат условите, значи уставни измени под бугарски диктат нема да има.