Џордан ПЕТЕРСОН

Добив многу писма од религиозни луѓе, многу од муслиманите, од Евреи, од православни Евреи особено, од христијански монаси, но многу од православните христијани. Мислам дека причината за тоа, колку што можам да кажам, е што православните гледаат на христијанството од малку поинаков агол од протестантите и католиците. Јас не ги спуштам пониско протестантите и католиците; тие имаат перспектива, причина за нивното гледиште.

Но, она што се случува на Запад, мислам, и ова е страшно прекумерно поедноставување, затоа ве молам простете ми, е тоа што Западот го гледа христијанството повеќе како збир на верувања кои се аналогни во некоја смисла на когнитивната теорија на светот. За да бидете христијанин на Запад, треба да прифатите дека Христос умре за вашите гревови и дека сте откупени, така што мора да го прифатите Христос како ваш спасител кој ги откупил вашите гревови. Тоа навистина значи да се наведе дека веруваш во збир на предлози за Христос: дека тој бил син Божји, дека неговата смрт и воскресение, неговата жртва го откупиле човештвото и дека учествуваш во тоа откупување со тоа што ја поставуваш таа согласност со збир на фактите.

Разбирам зошто така излезе, но мислам дека има голем ризик во тоа и мислам дека православните не паднаа во таа замка во иста мера. Нивната идеја повеќе – и тоа е таму и во протестантизмот и католицизмот; тоа е таму, но му е дадено повеќе секундарно значење, поимплицитно акцентирање, и мислам дека тоа е проблем, особено во современиот свет. Православните би рекле, колку што можам да кажам, да го земеш својот проклет крст и да се искачиш со него на ридот. Тоа е твоја работа, нели? Крстот е X каде што се наоѓаат сите. Вие сте во центарот на реалноста. Вие страдате и умирате и постојано се раѓате во центарот на реалноста додека се трансформирате, и мора да го прифатите тоа.

Тоа е многу тешко да се направи бидејќи тоа значи да ги прифатите сите ваши недостатоци, недостатоците на реалноста, трагедијата на постоењето, вашата смрт и збирот на човечкото зло. Сето тоа е неверојатно барање, но вие правите се што можете за да го направите тоа. Не само што го земаш крстот, така да се каже, туку се сопнуваш нагоре кон Божјиот град. Се сопнуваш кон она што е добро, а тоа е твојата судбина. Таму треба да се има значење, а православните тоа доста добро го изложуваат. Вашата цел е имитирање на Христос, а Христос е Логосот. Ова е христијанската приказна: Христос е Логосот што Бог го користи на почетокот на времето за да го трансформира просоничниот хаос во погоден поредок – вистинит говор.

Фактот дека сте способни да изговарате вистинити говори е показател дека сте го фатиле крстот и се сопнувате нагоре – е многу кохерентна теорија. Православните, мислам, направија многу добра работа за да ја задржат таа идеја во првите редови на нивното верување. Така што јас верувам за православното христијанство.