Маж кој исчезна на 11 јуни во дивината на калифорниските шуми, беше пронајден по 10 дена потрага – но она што зачуди и изненади сите беше неговото сведочење за тоа како и со кого ги поминал деновите за време на неговото исчезнување.

Лукас Меклиш (34) последен пат бил виден на 11 јуни во близина на државниот парк Биг Басен Редвуд, околу 39 километри северно од Санта Круз. Тој беше пријавен за исчезнат на 16 јуни, додека канцеларијата на шерифот соопшти дека примила неколку извештаи за сведоци кои го слушале како извикува „Помош“.

Војниците потоа употребија неколку дронови за да ја одредат неговата точна локација, пред чуварите на државниот парк да го пронајдат и противпожарните екипи да му помогнат да се спаси.

Според локалните медиуми, Меклиш одел на тричасовна прошетка пред работа кога се изгубил, изјави тој за локалните медиуми.

„Не понесов ништо затоа што мислев дека ќе пешачам три часа“, рече тој, а потоа додаде дека имал само батериска ламба и ножици.

„Само пешачев. Секој ден се качував по кањонот, се спуштав по кањонот до следниот водопад, каде што седев до водопадот и пиев вода“, додаде тој.

Меклиш рече дека му било „удобно цело време кога бил надвор“ и дека „не бил загрижен за тоа“.

„Ме следеше пума, но таа беше кул. Таа држеше дистанца. Го доживеав како само некој да ме чува“ објасни.

Меклиш пиел вода од потокот, јадел бобинки и спиел на кревет со влажни лисја додека извикувал „Помош“.

– Сакам бурито. На тоа размислував секој ден кога по првите пет дена почнав да сфаќам дека сум заглавен“, додаде тој.

Меклиш немал поголеми повреди и е повторно обединет со семејството. Од канцеларијата на шерифот велат дека „ова била заедничка акција и се завршило со најдобар можен исход“.