Неколку туристички агенции од С. Македонија, веднаш по укинувањето на епидемиолошката контрола и задолжителните тестови за ПЦР, започнаа да организираат еднодневни патувања во најблиската соседна општина во Србија, објавува српски Данас.

Врање, кој е оддалечен шеесетина километри од Куманово и помалку од стотина од Скопје, вчера, во текот на денот, до затворањето на кафулињата и рестораните во 20 часот, беше под вистинска „опсада“ на соседите од соседната земја.

Туристичките агенции нудеа автобуски превоз од Куманово до Врање и назад по цена од 350 денари, што е близу седум евра или нешто повеќе од осумстотини динари.

Аражманот не нуди никаква организирана туристичка турнеја, но повеќето од околу триста Македонци го искористија денешното патување во Врање за да ги посетат рестораните и кафулињата во Врање, а „епицентарот“ на патувањето беше продавница во неодамна отворениот хипермаркет на компанијата „Лидл“ каде денови имаше неопислива толпа.

Луѓето беа забележани во текот на денот и на локалниот пазар и локалните бутици.

Извор: Данас