Никогаш немало потешко време за борба за Европа, но и никогаш немало поважно време за борба за Европа, изјави синоќа германскиот претседател Франк Валтер Штајнмаер.

Во говорот пред студентите на Европскиот колеџ, елитна институција која ја обучува следната генерација службеници во институциите на ЕУ во белгискиот град Бриж, тој рече дека следната генерација претставници на ЕУ мора да ги бранат слободата и демократијата, идеалите на европската Унија, објави веб-страницата на германското претседателство.

Штајнмаер ги повика студентите да бидат оптимисти и покрај „Европа во која се чини дека кризната состојба е новата нормала“.