Во Косово денеска се слави 27 ноември – Денот на силите или Денот на косовските безбедносни сили (КБС), како што е познат во Косово. Како што е најавено, сите нивни касарни ќе бидат отворени за граѓаните – во јужниот дел на Митровица, Гњилан, Призрен, Урошевац, Косово Поле, Исток, како и во Приштина.

Освен голем број граѓани кои денеска, како што пренесуваат медиумите, отишле во касарната „Адем Јашари“ во Приштина (поранешната предвоена касарна „Маршал Тито“, каде што била стационирана 15-та оклопна бригада на ЈНА, подоцна преименувана во армиска касарна „Косовските херои“ СРЈ) за да ја обиколат опремата на КБС, таму присуствуваа и Вјоса Османи и Аљбин Курти, претседател и премиер на Косово.

Присутно беше и раководството на КБС.

Она што особено го привлекува вниманието годинава се амблемите на „Голема Албанија“ што некои членови на КБС ги закачија на своите униформи, како и на тешкото оружје, што ги фотографираше објективот на „Калксо“.

На амблемите пишува „Се гордееме со вас“.

Исто така, на места беа истакнати плакати посветени на „УЧК“ и „Адем Јашари“, на кои пишуваше:

„Некогаш ОВК сега КБС“, „Нема да се предадеме, живи убијци само ќе поминат преку моето мртво тело“.

КУРИР испрати прашање до македонското МНР, на чие чело е министерот Бујар Османи, дали ќе реагира на овој чин, а нивниот одговор ќе го пренесеме веднаш откако ќе го добиеме.