Рускиот претседател Владимир Путин им одобри на студентите од универзитетите и стручните колеџи со одложување на повикот за мобилизација.

Овој потег уследи по делумната мобилизација на воените резервисти да служат во Украина.

Според претседателскиот декрет објавен на веб-страницата на Кремљ, одлуката се однесува на студентите кои се запишани во државните стручни или високообразовни институции.

Тоа ги вклучува само оние кои посетуваат државни образовни институции и истражувачки организации за кои ова е „прво такво образование“.

– Оваа уредба стапува во сила со денот на потпишувањето и се однесува на правните односи создадени од 21 септември 2022 година, се наведува во документот, а се однесува на датумот кога е објавена делумната мобилизација.