Во Хрватска денеска се регистрирани 116 новозразени со Ковид-19, што е најголемо дневно зголемување од почетокот на епидемијата и воедно, првпат бројот на новодијгностицирани е троцифрен.

Бројот на активни случаи во земјата изнесува 1.038, соопшти Кризниот штаб.

По средбата со научниот совет и Штабот за цивилна заштита во Владата, хрватскиот министер за здравство Вили Берош рече дека сега се разгледуваат многу мерки, но и многу построги услови за влез во земјата. Тој рече дека се размислува и за задолжително носење маски во одредени продавници или угостителски објекти, но дека сето тоа детално ќе биде објавено во текот на денот.