Ремарк имаше еден роман: „Време на живот и време на смрт“. Ненадминливо дело. Васко Ковачевски, директор на АД ЕСМ, кој пред тоа беше директор на РЕК Битола, чија сопруга неодамна беше избрана за претседател на Здружение на кошарски првологиши (ех Перо Антиќу, од 100 000 народ на плоштад, спадна на… Здружение), ја напиша поемата „Време на упикување“. Посветена е на Зоран Заев. Малку наликува на детските песни за мајките по повод 8 Март, ама, се потрудил човекот. Еве како таа звучи: