Американските здравствени власти соопштија дека го преполовуваат препорачаното време за изолација за лицата заразени со Ковид-19 од десет на пет дена.

Ова се однесува и на асимптоматските случаи и на контактите на заразено лице.

Едно лице заразува други од еден до два дена пред почетокот на симптомите, и од два до три дена потоа, покажа статистиката на Центрите за превенција и контрола на болести.a