Околу 650 американски војници се очекува да останат во Авганистан за безбедноста на американските дипломати по повлекувањето на најголемиот дел од американскиот воен контингент од земјата, што се очекува да се случи во следните две недели, изјавија американски претставници.

Покрај тоа, неколку стотици американски војници ќе останат на аеродромот во Кабул, веројатно до септември, за да им помогнат на турските трупи да ја одржуваат безбедноста како привремена мерка се додека не започне поформална операција за безбедност на аеродромот предводена од Турција, додаваат официјалните лица.

Според нив, САД очекуваат командата на американските и коалициските сили, високите офицери и најголемиот дел од трупите да се повлечат од Авганистан до 4 јули или потоа.

Вработените не дадоа повеќе детали за повлекувањето и сакаа да останат анонимни.