Жоао Переира (71), Бразилец од остров во близина на Рио де Жанеиро во 2011 година спасил еден пингвинот од сигурна смрт.

Тој го нашол заглавен меѓу карпите, прегладнет и покриен со нафта додека бил уште млал. Откако пингвинот го негувал во својот дом и го вратил во живот , Переира го пуштил во дивината, а тој, во знак на благодарност, секоја година плива повеќе од 8000 километри за да го посети својот спасител.

„Го сакам Диндим како да е мое дете, а верувам дека и тој мене ме сака. На никој друг не му дозволува да го погали и почнува да крешти ако некој му се приближи премногу блиску. Јас го хранам со сардини, го бањам и го галам додека ми седи во мојот скут “, вели Переира.

Биолозите се изненадени од оваа неверојатна врска. Жоао Паоло Краевски тврди дека никогаш порано не видел такво нешто.

„Кога Диндим ќе го види старецот, тој се движи да ја вртат опашката како куче, а сигурен сум дека тој верува дека Перез е дел од неговото семејство”, вели зачудениот биолог.

Диндим доаѓа да го посети Переира веќе петта години по ред. Се појавува во јуни, а во февруари оди до крајбрежјето на Аргентина и Чиле за да се пари.

Every Year, This Penguin Swims 5,000 Miles To Visit The Man Wh…

This penguin swims 5,000 miles every year to visit the man who saved his life ! ❤️——-Join Pet Alert UK today to help bring lost pets home http://mypetsitter.today/4yz0c

Gepostet von The Holidog Times am Freitag, 31. März 2017