Шефот на кинеската одбрана им рече на Соединетите држави дека Пекинг не обезбедува оружје за ниту една страна од конфликтот во Украина и дека Кина има „непристрасна позиција“, изјави денеска кинескиот портпарол.

-Ја почитувавме нашата заложба да не даваме оружје на ниту една страна од конфликтот. Во согласност со законите и прописите, воведовме строга контрола на извозот на воени предмети, рече портпаролот по одржаните разговори меѓу американскиот секретар за одбрана Лојд Остин и неговиот кинески колега Донг Џун.