Поради штрајк на четири аеродроми во Германија денеска ќе бидат откажани над 680 летови.

Штрајковите што ќе се одржат на аеродромите во Дизелдорф, Келн/Бон, Штутгарт и Карлсруе/Баден-Баден ќе резултираат со откажување на 681 лет, објави Здружението на германски аеродроми (ADV). Од нив ќе бидат погодени околу 89.000 патници.

Синдикатот Верди повика на штрајкови откако преговорите за платите во индустријата за воздухопловна безбедност остануваат неуспешни и продолжуваат споровите за платите во јавниот сектор.

Според синдикатот, штрајковите во некои области нема да завршат до раните утрински часови во сабота.

Аеродромските оператори ги советуваа патниците да го проверат статусот на летот кај нивниот превозник или тур-оператор пред да одат на аеродромот.